28 Ağustos, 2020

Puantiyeler Kraliçesi Yayoi Kusama

 Birkaç gün önce güncel bir sanat dergisinde Yayoi Kusama'nın çizgi romana konu olacağını gördüm. Bu yüzden de hazır gündemdeyken, çok ilgi çeken bir sanatçı olan Yayoi Kusama hakkında bilgiler paylaşmak istedim.


"Sanat skalası çok geniş olan isimlerden. O, avangart sanatın en büyük temsilcilerinden. Minimalist, feminist sanatın, pop-art’ın öncülerinden olarak da gösteriliyor. Resim, heykel, kolaj, doğada yerleştirmeler, şiir, roman, sinema etkili olduğu alanlardan birkaçı."



1973'ten bu yana çalışmalarını Tokyo'da sürdüren Kusama, yaşadığı mental sorunlardan dolayı kendi isteğiyle stüdyosunun yanındaki bir hastanede yaşıyor. "Sanat olmasaydı kendimi çoktan öldürürdüm" diyen Kusama, aynı zamanda romancı ve şair.

"İki boyutlu olan resim sanatı, Yayoi Kusama’nın eserlerinde gerçeklik algısını dezenformasyona uğratır, zihinsel algısallığın ve mantığın bilinç dışına çıkmasına yol açar. Bu düşler tarlasındaki fizik dışı imgeler, bastırdığınız anılar, unutmaya çalıştığınız bazı olaylar, yalanlarınız, suçlarınız, hatalarınız, ayıplarınız vardır. Şizofren kişi, bunların arasında kalır ve kendine böyle bir dünyadan sürekli sesler geldiğini, gözünün önünde tuhaf nesneler belirdiğini zanneder. Yayoi Kusama da tamamen buradan beslenir, diyebiliriz. Ancak onun bu düşsel zenginliğini, geniş hayal gücünü, yaratıcılığını sadece şizofren ve takıntılı olmasına bağlayamayız."
"Eserlerinde sıklıkla kullandığı puantiye ve nokta desenlerini her disiplinde uygulayarak, düşündüklerini tablolarında, duvarlarda ve daha sonra çeşitli objelerde yaşatmaya devam etti. Döneminin ruh haline göre çeşitli disiplinde çalışma yapmasına ve başarılı olmasına rağmen çalışmaktan hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Olağanüstü çalışma azmi, işlerinin güncel sanat anlayışında kabul görmesi, onu hep zirveye taşımıştır."https://youtu.be/EjPDTKdcjUA


5 yorum:

  1. renkli görünüyor. benim için biraz yorucu bu kadar renk :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederiiim bu ilginç bilgi içiiin pop art da avangart da severiim :)

    YanıtlaSil
  3. Cok severim cok.Ruhun onca karanlik icindeyken bu kadar renkli olabilmek.2021'de Londra'ya gelmesi bekleniyor yine ve umarim bu sefer bilet bulabilecegim:)

    YanıtlaSil